Rane Seventy-Two VS Pioneer DJ DJM-S11
Je vindt deze 2-kanaals premium battle mixers terug in het verhuuraanbod van Mixlab. Via dit blogbericht wil ik mijn subjectieve feedback over beide mixers met jullie delen.
Rane Seventy-Two
De doorslaggevende factoren waren de gekende geluidskwaliteit van Rane DJ, feilloze Serato DJ Pro integratie en de robuustheid van de mixer.
Helaas had de eerste generatie van de Rane Seventy-Two problemen met de faders (Mag Three op zowel de crossfader als volumefaders). Ik kan het niet beter omschrijven dan dat ze soms “stroef” voelden. Alsof ze te pas en te onpas haperden. Dat was voornamelijk voelbaar tijdens het scratchen, niet zozeer tijdens het mixen. Gelukkig kreeg ik kosteloos nieuwe faders ter compensatie maar dat probleem bleef eigenlijk terugkomen.
Ik vind het ook vervelend dat je de crossfader-weerstand enkel kan aanpassen door de mixer open te schroeven. Bij de MKII versie van de mixer hebben ze dit opgelost door Mag Four faders te voorzien en aanpasbaarheid van de crossfader langs de buitenkant van de mixer. Om mijn mixer geschikt te maken voor verhuur investeerde ik in een Mag Four crossfader dewelk erop gemonteerd werd.
Alle functionaliteiten zijn relatief intuïtief en bieden veel ruimte voor creativiteit en variatie. Het maakte het DJ’en voor mij nog leuker en interessanter. Het gebruik van de effecten is wel minder intuïtief in vergelijking met de concurrentie.
Ten slotte vind ik de performance pads (die je kan gebruiken voor cue points, loops, …) minder responsief dan de concurrentie.
Pioneer DJ DJM-S11
Sinds 2023 verhuur ik ook materiaal waaronder Pioneer DJ PLX1000 draaitafels, een professionele geluidsinstallatie en de Pioneer DJ DJM-S11 mixer.
Ik merk op dat ik sindsdien persoonlijk iets sneller neig naar het gebruik van de S11 in plaats van de Rane Seventy-Two en dat ligt voornamelijk aan de aanpasbaarheid en soepelheid van de crossfader, de betere responsiviteit van de performance pads en het intuïtiever gebruik van de effecten.
Desondanks dit ook een 2-kanaalsmixer is, kan je door gebruik van de DJ software (Serato DJ Pro of Rekordbox) tot 4 kanalen tegelijkertijd gebruiken. Ik maakte daar tot op heden geen gebruik van en kan me voorstellen dat ik dat wel al zou gedaan hebben, moest ik 4 fysieke kanalen ter beschikking gehad hebben.
De volumefaders zijn basis (geen magvel Pro) en werken dus een stuk minder soepel dan de crossfader maar dat stoort me eigenlijk niet.
Ten slotte voelt de Pioneer DJ DJM-S11 minder “robuust” dan de Rane Seventy-Two. De FX-paddles en crossfader voelen bijvoorbeeld minder stevig aan dan de concurrentie. Pioneer kiest voor plastiek, Rane voor staal en aluminium. Op papier geeft dat een groot verschil, in de praktijk heb ik daar tot nu toe, buiten het gevoel, geen nadeel van ondervonden.
Conclusie
Beide mixers zijn premium en dat zie en voel je. Ze bieden zoveel functies aan dat ik mij kan voorstellen dat dat overweldigend kan zijn. Je kiest er echter voor hoeveel je je daarin wenst te verdiepen. Als je er de tijd en moeite in kan steken, verrijkt het volgens mij wel je DJ-sets doordat je meer kan variëren in technieken en effecten. Test ze zelf eens uit!
Check hier het volledige verhuuraanbod van Mixlab.
DJ Hippo - Mixlab