Organiseer je digitale muziekcollectie!
Start je als DJ? Dan zal je muziekcollectie wellicht op korte tijd enorm uitbreiden. Denk daarom goed na over hoe je alles zal organiseren en hoe je dat zo kan houden. Zo bespaar je jezelf heel wat leed en blijft alles overzichtelijk.
Ik geef je hieronder enkele tips vanuit mijn ervaringen. Kijk je liever een tutorial (ENG) ipv het artikel te lezen? Scroll dan helemaal door naar de onderkant van deze pagina.
Mappen op jouw computer
Ik raad je aan om het zo simpel mogelijk te houden en vertel je dadelijk waarom. Of je nu met Windows of Mac werkt, wordt er standaard een muziekfolder voorzien. Bewaar daar alle nummers in. Je hoeft dus geen nieuwe (sub)mappen aan te maken.
Dit maakt het bijvoorbeeld erg gemakkelijk om back-ups te maken van je muziek. Hoe meer (sub)mappen, hoe meer je moet doorklikken, hoe minder efficiënt je workflow zal zijn. Zodra je iets zou veranderen aan je mappenstructuur moet je alle betreffende nummers gaan herlokaliseren. Hoe meer (sub)mappen, hoe groter de kans dat dit ooit gebeurt en hoe lastiger het is om het opgelost te krijgen.
Als ik bijvoorbeeld van plan ben om veel nieuwe nummers te downloaden van een online record pool (zoals ZIP DJ), stel ik in mijn internet browser in dat alles wat ik download in mijn muziekfolder bewaard mag worden.
Dan moet je enkel nog je nieuwe muziek inladen in je gekozen DJ-software. Qua aanpak zijn er verschillen tussen DJ-software zoals Serato DJ en Rekordbox maar de essentie blijft dezelfde, namelijk dat er meer functionaliteiten zijn om je muziekbibliotheek op een slimme manier te organiseren.
Organiseer je muziek in je DJ-software
Ik ben al jarenlang een trouwe gebruiker van Serato DJ en heb dus maar beperkte ervaring met Rekordbox. De essentie komt wel overeen; DJ-software dient in de eerste plaats voor het DJ’en met je beschikbare muziek en biedt zeker ook mogelijkheden om je muziekbibliotheek te organiseren. Meer en betere opties dan de structuur die je op je computer/laptop zou kunnen verwezenlijken. Ik zoom verder in op het gebruik van Serato DJ Pro.
In Serato DJ kan je nieuwe afspeellijsten maken die in de software “crates” of “smart crates” worden genoemd (verwijzend naar vroeger; DJ’s die sleurden met bakken vol met vinylplaten). De icoontjes voor het toevoegen van crates en smart crates staan boven de automatisch voorziene “all” afspeellijst.
Al jouw muziek komt na het importeren in Serato DJ in een algemene afspeellijst (“all”). Daarna zet ik vooral in op “smart crates” omdat die me in staat stellen om één of meerdere criteria in te stellen waaraan de nummers in de afspeellijst moeten voldoen. De software zoekt vervolgens automatisch naar beschikbare nummers in je bibliotheek die aan de ingestelde criteria voldoen en voegt die toe aan de betreffende smart crate.
Je kan dit bijvoorbeeld toepassen om de verschillende genres automatisch in afspeellijsten te verdelen. Hieronder een screenshot van de mogelijke Smart Crate Rules.
Een andere (aanvullend) idee is om te werken met moods. Hieronder een screenshot van een deel van mijn Serato DJ Pro navigatiekolom om je een beter idee te geven.
De mood “Party” heb ik via een smart crate ingesteld voor alles wat ik manueel label als Party-Low, Party-Med en Party-High. Dat maakt dat ik ook daarop kan zoeken/sorteren als ik eenmaal nummers wil afspelen uit die crate. Dit manuele labelen van nummers doe ik via de kolom “Grouping” in Serato DJ. Je kan uit heel wat kolommen kiezen binnen je crates die je kunnen helpen om je muziekbibliotheek nog verder te organiseren. Door het uitvouwen van een keuzevenster rechtsonder de zoekbalk in Serato DJ.
Welke kolommen je al dan niet wil zien in je verschillende crates kan variëren. Het hoeft dus niet in elke crate dezelfde indeling te zijn. Zo kan je ervoor zorgen dat je muziekbibliotheek goed en efficiënt voor jou blijft werken. Overbodige info laat je best weg. In een crate van een afgelijnd genre zoals Pop, heb ik de kolom “Genre” bijvoorbeeld niet ingeschakeld. Wat ik wél standaard inschakel in mijn verschillende crates zijn de volgende kolommen:
Artist
Song
BPM
Key
Comments (hier noteer ik bijkomende informatie zoals eventuele tempowissels in het nummer, of ik nog andere leuke versies van dat nummer heb, etc.)
Grouping (dewelke ik dus gebruik om manueel te labelen volgens moods)
Ten slotte varieert de manier waarop ik mijn nummers sorteer volgens het evenement/feest dat ik draai. Meestal op tempo en key (gelijktijdig door shift ingedrukt te houden en op de naam van de kolom te klikken), in andere gevallen bijvoorbeeld op moods (opbouwend energieniveau).
Lexicon DJ - Professionele software voor het beheren van je muziekbibliotheek
Lexicon DJ is een externe software voor DJ’s die zo efficiënt mogelijk hun muziek willen beheren. De software werkt op zowel Windows als Mac en met verschillende DJ software zoals Serato DJ Prop, Rekordbox en Engine DJ.
Verschillende geautomatiseerde tools zorgen ervoor dat je tijd kan uitsparen wanneer je bijvoorbeeld veel muziek wil verwerkt krijgen. Enkele voorbeelden van die tools zijn:
Aanvullen/corrigeren van alle beschikbare informatie van een nummer zoals op welk album het verscheen, de releasedatum, het label, etc.
Energieniveau, dansbaarheid en populariteit van nummers analyseren (kan niet in alle DJ software even goed geconverteerd worden maar zijn zeker wel voldoende workarounds voor)
Automatisch cue-points toekennen aan je nummers (intro, start beat, etc).
Volgens bepaalde criteria nieuwe nummers automatisch laten onderverdelen in vooraf bepaalde afspeellijsten/crates.
Conclusie
Uiteindelijk draait het meestal over persoonlijke voorkeuren en workflow. Het werken met software zoals Lexicon DJ is zeker niet noodzakelijk om een goede organisatie van je muziekbibliotheek te realiseren. Het zal wel bijdragen aan je efficiëntie waardoor je meer tijd kan steken in andere, leukere dingen zoals DJ’en met je muziek.
Laat gerust weten hoe jij het aanpakt via de comments. Bedankt!
DJ Hippo - Mixlab